5 nejlepších způsobů, jak jíst avokádo

Avokádo nesmí chybět na talíři každého člověka, který se zajímá o zdravý životní styl a rád si pochutná na něčem skutečně vynikajícím. Se vzrůstajícím trendem zdravého stravování jste si jistě museli všimnout, že toto ovoce bývá častým motivem fotografií. Avokádo má bohatý nutriční profil a dá se kombinovat s mnoha různými potravinami či přísadami, proto je mezi milovníky jídla tolik oblíbené. Dnes podíváme na ty nejlepší recepty z avokáda, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Garantujeme vám, že po přečtení se budete shánět po pár kusech chutného avokáda.

Avokádo: Ovoce populární na celém světě

Plody tohoto ovoce mají hruškovitý tvar, což vám může být nápovědou při pátrání po názvu stromu, na němž roste – jeho celé jméno je totiž Hruškovec přelahodný. Původně pochází z Ameriky, ovšem pro svou úžasnou chuť a pestrý seznam zdraví prospěšných látek se avokádo dostalo prakticky do všech částí planety. Pěstování avokáda je poměrně snadnou disciplínou, stejně jako je tomu u klíčení ve vodě nebo substrátu. První klíčky budou vylézat z pecky cca po 2–6 týdnech. Zralé avokádo má žlutozelenou barvu uvnitř, zvenku je tmavě zelené až černé. Díky své měkké, krémové struktuře je výborně roztíratelné, nicméně klíčovou roli zde hraje právě zralost, kterou ovšem ne vždy poznáte pouhým pohledem. Při stisku by neměl být plod příliš tvrdý, ale ani byste do něj neměli zabořit prst. Avokádo obsahuje fascinující množství prospěšných látek – zde uvádíme některé nejdůležitější:

  • Vitaminy – C, B5, E, B6, K, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin) a B9 (kyselina listová).

  • Minerály – draslík, hořčík, mangan, měď, železo, zinek a fosfor.

  • Kyselina olejová – mononenasycená mastná kyselina snižující zánět.

  • Vláknina – podporuje trávení a vyprazdňování.

  • Antioxidanty – lutein a zeaxanthin prospívají zraku.

Avokádová pomazánka jako jeden ze způsobů, jak jíst avokádo

 

Jak jíst avokádo? Recepty a nejlepší tipy

1. Plněné avokádo

Tento způsob konzumace avokáda je velice oblíbený, protože je skutečně jednoduchý. V podstatě spočívá v tom, že ovoce rozdělíte na poloviny, vytáhnete pecku a vzniklou výduť naplníte rajčaty, slaninou, tuňákem, bazalkou nebo čímkoliv, co máte rádi. Pokud máte chuť na něco teplého, do avokáda můžete vyklepnout vejce a pár minut je nechat péct v troubě. Nakonec doporučujeme plody mírně posypat loupaným konopným semínkem Fitcann.

Konopné semínko Fitcann 300 g

  

Věděli jste, že konopné semínko obsahuje tzv. úplné bílkoviny, které zahrnují všech 9 potřebných aminokyselin, z nichž některé si člověk není schopen sám produkovat? V naší nabídce najdete 300g balení loupaného semínka.

 

2. Avokádová pomazánka

Opečený toust si přímo žádá o vylepšení prostřednictvím pomazánky z avokáda. Tu můžete připravit tak, že oloupané, na kousky nakrájené avokádo smícháte například s lučinou nebo tvarohem, česnekem, kapkou citronu, solí a pepřem, načež pomocí vidličky vše důkladně promísíte. Patříte mezi příznivce pomazánek? Vajíčková pomazánka s avokádem jistě přijde k chuti. Začít den takovou snídaní opravdu stojí za to.


3. Guacamole

Další oblíbená pochoutka, které někdy bývá přezdíváno avokádový dip, má původ u Aztéků, ale nyní je rozšířená po celém světě. V podstatě se příprava příliš neliší od výše popisované pomazánky, akorát do směsi nepřidáváte tvaroh – tradičně se připravuje v hmoždíři společně s bylinkami, kořením, chilli atd. V Mexiku se zpravidla podává k nachos, ale klidně můžete použít vrstvu guacamole místo pomazánky na obložené chleby.


4. Avokádový salát

Saláty jsou oblíbené pro svoji lehkost zejména v letních měsících, kdy se člověk poohlíží po čerstvém jídle, po kterém mu nebude těžko. Máte-li rádi kombinaci rajčat, mozzarelly a bazalky, zkuste přidat pár plátků avokáda a navrch olivový olej. Ideální obdobou olivového může být také konopný olej Fitcann s omega 3, 6 a 9 mastnými kyselinami. Rajčatový salát s avokádem je velmi oblíbený, protože přidáním tohoto ovoce zvýšíte pocit plnosti, a to zejména díky vyššímu obsahu tuku a vlákniny. Z toho důvodu se jedná o ideální jídlo pro osoby dodržující dietní stravu.


5. Máte chuť na sladké?

Pokud jste ještě nikdy neochutnali avokádovou zmrzlinu, měli byste to co nejdříve napravit. Vzhledem k minimu sacharidů se navíc jedná o zdravější variantu, přičemž cukr lze nahradit medem, mléko a smetanu mandlovým či kokosovým mlékem. Nejen vegani často využívají avokádo při pečení coby náhradu za máslo, olej nebo vejce. Jeho zelená barva se dá lehce zakrýt kakaem, takže prakticky nepoznáte rozdíl. Nízkosacharidové brownies z avokáda zní neodolatelně, nemyslíte?

 

Grilované avokádo – recepty zahrnují i tuto metodu přípravy

 

Avokádová pomazánka si drží prvenství

Existuje nespočet dalších receptů, jak připravit avokádo, nicméně mezi lidmi je stále nejoblíbenější pomazánka. Nejenže vypadá úžasně, kromě toho je zdravá, velmi chutná a hodí se na snídani, svačinu, oběd i večeři. Využít můžete všechny možné suroviny, které máte rádi – například chia semínka, ředkvičky, čerstvý špenát, jarní cibulku nebo léčivé byliny. Avokádová pomazánka se stala synonymem zdravého stravování. Kdo ji vyzkouší, pochopí proč. Konzumace těchto plodů je spojována se zdravím srdce, snížením hladiny cholesterolu, posilováním odolnosti vůči oxidačnímu poškození, redukcí a udržováním tělesné hmotnosti, lepším trávením a vstřebáváním živin z dalších potravin.

 

Udržujte vaše tělesné procesy v rovnováze díky konopné péči Fitcann:


 

Photo: Adobe Stock