Bio potraviny: Co byste o nich měli vědět?

S rostoucí popularitou zdravého životního stylu roste i poptávka po biopotravinách, na což přirozeně reagují jak zemědělci, tak výrobci potravin po celém světě. Běžně se tak v obchodních řetězcích můžete setkat s pulty naplněnými bio výrobky všech druhů. Zpravidla je poznáte podle štítků, ale jistým ukazatelem pro vás může být i vyšší cena. Proč bývá ve většině případů bio strava dražší? Stojí za to připlatit si za organicky pěstované ovoce či zeleninu? Dnešní článek pro vás může být průvodcem ve světě bio potravin.


Bio potraviny či biopotraviny: Co znamená „bio”?

Potraviny označené jako „bio” jsou pěstovány či zpracovány bez použití chemikálií, syntetických pesticidů, hormonů, barviv, geneticky modifikovaných organismů (GMO) apod. Zemědělci se tak zaměřují na tradiční postupy, jako je například používání přírodních hnojiv pro zlepšení růstu a maximalizaci výnosů ze sklizně. Co se týká zpracování masa – zvířata jsou chována v prostředí, které je nejblíže tomu přirozenému. To znamená, že mají dostatek prostoru pro život, nejsou krmena chemicky upravenými potravinami a nejsou jim podávána antibiotika či růstové hormony. V obchodě se nejčastěji setkáte s bio potravinami, jako jsou ovoce, zelenina, mléčné výrobky, maso a obiloviny, přičemž na etiketě by mělo být vždy uvedeno „100% bio” nebo „100% organické”. Mezi základní hodnoty bio pěstování a bio chovu patří:


  • Pěstování za pomoci přírodních hnojiv, kompostů atd.

  • Odstraňování plevelu přirozeným způsobem nebo organickými herbicidy.

  • Hubení škůdců s pomocí hmyzu, pastí či přírodních pesticidů.

  • Zvířata jsou vyživována organicky, bez použití antibiotik apod.

  • Prevence a léčba chorob probíhá přirozenou cestou, je-li to možné.

  • Každé zvíře má přístup ven, tj. na čerstvý vzduch.


 Bio potraviny všech druhů na bílém stole

 

Bio potraviny – obsah a zdravotní výhody

Nejprve je nutné konstatovat, že měření hodnot zdraví prospěšných látek u biopotravin je poměrně složitý úkol, protože se výrobní procesy navzdory vynechání chemikálií mohou lišit. Obecně však studie potvrzují zvýšené hodnoty antioxidantů a makroživin, jako jsou vitamín C, železo nebo zinek – v některých případech dokonce o 69 %. Tohoto efektu bývá dosaženo především vynecháním pesticidů, díky čemuž rostliny produkují více vlastních ochranných sloučenin, jako jsou zmiňované antioxidanty. Za zmínku stojí také fakt, že bio potraviny obsahují méně dusičnanů, které u chemicky ošetřených potravin zvyšují riziko vzniku rakoviny. Podíváme-li se na některé živočišné produkty, konkrétně mléko a mléčné výrobky, bio chovu můžeme vděčit za vyšší obsah omega-3 mastných kyselin, vitamínu E, železa, karotenoidů atd. Mimochodem, omega-3 se ve větší míře objevují také v mase pocházejícího ze zvířete z bio chovu.

 

Proč bio potraviny? Pomáháte tím planetě

Více prospěšných látek či absence škodlivých chemikálií nejsou jedinými důvody, proč se lidé obrací na bio jídlo. Pro řadu z nich je kromě zdraví důležitým aspektem také dopad pěstování a chovu na životní prostředí. Ekologické neboli bio zemědělství pracuje s přírodními prostředky, díky čemuž nezatěžuje půdu a vodní toky chemickými látkami. Kromě toho zmírňuje znečištění ovzduší, šetří vodu, zabraňuje erozi půdy, zvyšuje úrodnost, spotřebovává méně energie atd. Těchto benefitů si mohou povšimnout nejen lidé a zvířata v blízkém okolí bio farem či polí, ale také všichni lidé na planetě, jelikož ekologické pěstování i chov zmenšují uhlíkovou stopu a zabraňují tak alespoň částečně klimatickým změnám. Ať už jste vegetarián, vegan nebo milovník masa, možná vám není lhostejné zacházení se zvířaty ve velkochovech – ekologický chov zlepšuje životní podmínky zvířat, což může být rovněž jedním z důvodů, proč byste měli dát bio potravinám šanci.

Žena dýchající čerstvý vzduch, která upřednostňuje biopotraviny

 

Nakupujte bio potraviny chytře

Bio stravování pro vás může být finanční zátěží, proto je důležité zvážit, zda jsou pro vás zmiňované hodnoty natolik důležité, že za ně tuto cenu zaplatíte. Jednou z možností, jak lze ušetřit, je nakupování od farmářů, nicméně někteří si nemohou dovolit certifikaci „bio”, proto musíte dát na váš úsudek, případně si promluvit o metodách pěstování a zpracování, které byly použity. Zpravidla bývají ceny nižší než v obchodech, jelikož farmáři neplatí za reklamu atd. Doporučuje se kupovat sezónní potraviny kvůli nižší ceně a vysoké čerstvosti. Pokud nakupujete biopotraviny v obchodě, nezapomeňte si důkladně číst štítky – bio výrobky jsou přece jen v kurzu, takže buďte obezřetní při výběru, abyste neskočili na marketingový trik.

 

Udržujte vaše tělesné procesy v rovnováze díky konopné péči Fitcann:

 

Photo: Adobe Stock