Překyselený organismus: Jak si udržet ideální pH

Udržování rovnováhy mezi kyselým a zásaditým prostředím organismu je jednou z nejdůležitějších funkcí vašeho těla. Pokud dojde k narušení stability, přirozeně se zvyšuje riziko vzniku onemocnění. Acidobazická rovnováha, jak bývá odborně nazýván stav harmonie mezi kyselým a zásaditým prostředím, měříme pomocí pH stupnice. Konkrétní části lidského těla pracují na různých úrovních pH, přičemž i drobné vychýlení může způsobit dysfunkci, popřípadě nemoc s mírným či vážným dopadem na zdraví. Jak zajistíte ideální hodnotu pH vašeho organismu? Jaké potraviny byste měli konzumovat a čemu se raději vyhnout? Může být překyselení skutečnou hrozbou?

Jaké je optimální pH a jak to zjistit?

Správná hladina pH ovlivňuje všechny procesy v těle, ale dokonce i půda nebo oceány jsou na ní závislé, respektive organismy žijící v tomto prostředí. Stupnice pH (potenciálního vodíku) určuje, jak je daná látka kyselá nebo zásaditá, a to na stupnici od 0 do 14. Neutrální hladina se nachází přesně ve středu, tj. pod číslem 7. Cokoliv se nachází pod tímto číslem, považujeme za kyselé, naopak vyšší hodnoty spojujeme se zásaditými látkami – někdy bývají také označovány slovem „alkalické“. Ideální pH vašeho organismu je mírně zásadité – cca 7,4. Pokud lidské tělo funguje správně, dokáže si regulovat hladinu pH samo téměř ve všech případech, přesto si v souvislosti s dlouhodobě špatným stravováním můžete přivodit zdravotní potíže. S měřením pH to není ovšem tak jednoduché, jak by se zdálo, protože kyselost či zásaditost moči je dána celou řadou různých parametrů a v průběhu dne značně kolísá. Co se týká krve, tělo si dokáže tyto hladiny dost dobře hlídat pomocí orgánů, jako jsou ledviny nebo plíce. Kdybyste přece jen chtěli zjistit pH ve vašem organismu, z pohodlí domova toho bohužel nikdy nedosáhnete.

Kyselá a zásaditá strava: Věda a výzkum

Našli byste nepřeberné množství knih a článků propagujících tzv. alkalické diety, které jsou podle autorů vhodnou metodou k odkyselení organismu. Ve skutečnosti však žádný výzkum neprokázal jejich účinnost. Když u člověka dojde k vychýlení hodnot pH v krvi, zpravidla se jedná o projev vážné nemoci jako například cukrovka, nikoliv špatného stravování a životního stylu. V roce 2015 vyšla v časopise PLoS One studie, v níž se vědci zaobírali hladinami pH v žaludku určitých typů zvířat a člověka. Došli k závěru, že lidský druh obvykle dosahuje nižších čísel, tj. překyselení, podobně jako je tomu u mrchožroutů ve zvířecí říši. To s sebou přináší jisté výhody i nevýhody. Vysoká kyselost lidského žaludku zabraňuje patogenům (virům, bakteriím atd.) v šíření, zároveň však snižuje pravděpodobnost množení prospěšných mikrobů. Z toho vyplývá, že udržovat stabilní pH žaludku je důležité pro správnou imunitní funkci. Jinými slovy, správné stravování v každém případě má smysl nejen v souvislosti s udržováním acidobazické rovnováhy, ale jak se dozvíte v další části, zásadité potraviny přinášejí řadu dalších výhod.

Kyselé potraviny a nápoje

  • citronová šťáva, ocet
  • sodovky a sycené nápoje 
  • alkohol, káva, černý čaj, čokoláda
  • mléčné výrobky, bílé pečivo, vepřové a hovězí maso
  • pšenice, fazole, ovocný džus, losos, vařený špenát

Neutrální potraviny a nápoje

  • voda z kohoutku, pramenitá a mořská voda

Zásadité potraviny a nápoje

  • jablka, rajčata, olivy, ananas, banány, jahody, třešně
  • mandle, houby, salát, celer, hrášek, sladké brambory
  • borůvky, červená řepa, hrozny, kiwi, meloun
  • brokolice, čerstvý špenát, zelí, růžičková kapusta
  • zelí, cibule, mořské řasy, květák, okurka, chřest atd.

ph v moči

Photo: Adobe Stock


Shrnutí a tipy, jak udržovat optimální pH

Anton Mayer, gastroenterolog a profesor na katedrách medicíny, fyziologie a psychiatrie, na toto téma řekl: „Tělo má velmi silné mechanismy pro úpravu pH bez ohledu na to, co jíte nebo pijete. Přestože mnoho lidí tvrdí, že alkalická strava může vyléčit mnoho nemocí, žádný výzkum to dosud nepotvrdil. Samozřejmě víme, jak je rostlinná strava prospěšná z mnoha důvodů – jedním z nich je také méně kyselin, které vytváří při rozkládání v těle. Ve skutečnosti však za všechny prospěšné vlastnosti zásadité stravy vděčíme látkám přítomným v jejich obsahu, nikoliv zásaditým vlastnostem jako takovým.“ Zdá se, že není nutné definitivně usilovat o naprosté odkyselení organismu, ale spíš o rovnováhu kyselé a zásadité stravy, přičemž potraviny a nápoje s vysokým pH by měly převládat. Kombinace zdravé stravy se zdravým životním stylem by vám měla stačit, o zbytek se podle odborníků postará vaše tělo.


Podpořte rovnováhu tělesných funkcí pomocí konopné péče Fitcann: