Protein z hrachu vs. protein z masa

Výrobci proteinových doplňků vzali svět fitness útokem, a proto se dnes můžete setkat s různými variacemi produktů s obsahem bílkovin všemožných typů. Nemusíte být nutně vrcholovým sportovcem, abyste projevili zájem o živiny, které jsou jedním ze základních kamenů lidského těla. Skoro by se zdálo, že se lidé  propagující zdravý životní styl rozdělili na dvě skupiny – příznivce živočišných bílkovin a příznivce rostlinných bílkovin. Jaké výhody a nevýhody souvisí s tou kterou variantou? Obstojí protein z hrachu před proteinem z masa? Po přečtení článku budete mít jasnější vizi a snáze si odpovíte na některé tíživé otázky ohledně tohoto tématu. 

Proč potřebujeme bílkoviny?

Proteiny neboli bílkoviny se nacházejí v celém těle – od svalů a kostí po vlasy nebo kůži. Jedná se o makroživiny, které obsahují aminokyseliny co by stavební prvky buněk a tkání, přičemž člověk potřebuje celkem 22 typů těchto látek pro správné fungování, včetně růstu svalů a imunity. Některé dokážeme sami produkovat, ale 9 z nich získáváme z přijaté stravy. Tyto látky, známé jako esenciální aminokyseliny, byste našli v některých živočišných i rostlinných produktech, ovšem v závislosti na konkrétním zdroji se liší také jejich složení. Lidé se obrací na rostlinné proteiny ze zdravotních, etických či jiných důvodů. V posledních letech se navíc dostává do popředí veganství, jehož příznivci upřednostňují výhradně rostlinnou stravu, a proto společnost přirozeně porovnává plusy a mínusy obou možností.

Rozdíl mezi rostlinnými a živočišnými bílkoviny

Je známo, že potraviny s vysokým obsahem bílkovin mohou zahrnovat jak živočišné, tak rostlinné produkty. Pod pojmem „živočišné bílkoviny“ si můžete představit maso nebo třeba syrovátkový protein, známý též jako whey protein. Rostlinné bílkoviny najdete například v luštěninách, rýži nebo cizrně. Oba dva typy se staly součástí zdravé výživy a zdravého životního stylu. Navzdory tomu se však mohou lišit ve složení aminokyselin – proteiny ve stravě živočišného původu zpravidla disponují správnou rovnováhou všech, naopak některé bílkoviny v potravinách rostlinného typu nemají ve svém složení všechny potřebné aminokyseliny. To je důvodem, proč vegani a lidé preferující rostlinné bílkoviny musí často kombinovat více zdrojů současně. Naprostá většina se však přiklání k tomu, že tento fakt není důvodem k přehodnocení jejich postoje. Mezi veganské bílkoviny s plným spektrem esenciálních aminokyselin patří například pohanka nebo Quinoa (Merlík čilský).

Kvalita potravin včera a dnes

Nejprve si musíme ujasnit, že pěstování a chov rostlin se ve velké míře podstatně změnil. Zvířata jsou mnohdy chována v nevhodných podmínkách, což zvyšuje stres a tím i množství škodlivých látek nacházejících se v živočišných produktech. Rostliny na tom nejsou o moc lépe, protože spousta pěstitelů v dnešní době používá chemické prostředky k dosažení větších zisků – to se projeví nejen na jejich složení, ale také na klimatu naší planety. Takové přístupy nejsou pozorovatelné u všech pěstitelů a chovatelů, přesto jde o velmi častý jev a je potřeba na něj brát ohled. Podle výzkumů má navíc chov zvířat za účelem zajištění potravy negativní dopad na „zdraví planety“. Etika a ekologie jsou hlavními důvody, proč se více lidí začíná zajímat o veganství. Toto téma dnes již není tabu, čemuž pomohla řada výzkumů dokazujících, že pestrá veganská strava může být zdraví prospěšná. Podívejme se nyní na srovnání dvou typů bílkovin v jídle.

Bílkoviny: Hrách vs. maso

Zastánci masové stravy jistě mají své opodstatněné argumenty, případně jednají z přesvědčení, stejně jako příznivci rostlinné stravy. Ekologové a odborníci z celého světa volají po snížení nadprodukce živočišných produktů, čímž chtějí dosáhnout kromě jiného snížení uhlíkové stopy. Budeme-li se bavit konkrétně o masu, jeho výhodou je obsah živin, které u rostlinné stravy mohou v některých případech chybět, jako jsou vitamín B12, vitamín D nebo zinek. Naproti tomu – rostliny mohou disponovat antioxidanty a fytonutrienty, s nimiž se u masa zaručeně nesetkáte. 

 

Výhody proteinu z masa:

  • obsahuje vysoký podíl kvalitních bílkovin
  • kromě bílkovin jsou zde přítomné další prospěšné látky (vitamín D nebo B12, omega-3 mastné kyseliny, železo, zinek atd.)
  • zvyšuje svalovou hmotu a zabraňuje jejímu snižování, které je typickým projevem přirozeného stárnutí

Nevýhody proteinu z masa:

  • konzumace masa jako zdroje bílkovin je spojeno s vyšším rizikem srdečních onemocnění, mrtvice, cukrovky – zejména ve spojení s červeným masem
  • maso obsahuje více kalorií než rostlinné zdroje bílkovin
    obsahem živočišných produktů je mimo jiné také vysoká hladina
  • aminokyseliny známé jako leucin – ta podporuje stárnutí a rozvoj nemocí s tím spojených 

Výhody proteinu z hrachu:

  • obsahuje méně kalorií než živočišné zdroje bílkovin
    ve srovnání s jinými typy rostlinných proteinů má lepší rovnováhu aminokyselin
  • je vhodný pro osoby dodržující bezlepkovou dietu
    rostlinné bílkoviny jsou spojovány se snížením hladin cholesterolu a cukru v krvi
  • pomáhá s regulací tělesné hmotnosti, čímž zabraňuje vzniku nadváhy či obezity
  • zvyšuje podíl svalové hmoty a pomáhá předcházet její ztrátě
    obsahuje antioxidanty, fytonutrienty, mangan, kyselinu listovou, měď, fosfor, vitamíny B6 a B2, niacin atd.

Nevýhody proteinu z hrachu:

  • obsahuje vyšší podíl sodíku, takže není vhodný pro osoby, které se mu snaží vyhnout – například ze zdravotních důvodů
  • zahrnuje všech 9 potřebných esenciálních aminokyselin, ale pouze malé množství jednoho z nich – methioninu – ten je možné doplnit jiným rostlinným zdrojem, jako je třeba hnědá rýže
  • pokud hrášek konzumujete v syrové podobě a ve větším množství, může se u vás objevit plynatost a nadýmání