Quinoa aneb Merlík čilský: Superpotravina moderní doby?

Zájem o zdravou stravu roste a Quinoa je skloňována čím dál tím častěji, a to zejména jako potravina, která by mohla plnohodnotně nahradit rýži. Veřejností je považována za takzvanou superpotravinu, přičemž domorodci z Jižní Ameriky o jejích užitečných vlastnostech vědí už tisíce let. Může za popularitou této rostliny stát nepřítomnost lepku či vysoké procento bílkovin? Proč je považována za dobrý prostředek podporující hubnutí? Organizace spojených národů (OSN) označila rok 2013 jako “Mezinárodní rok Quinoy“, což svědčí o velkém zájmu vysoce postavených činitelů. Je svět opravdu připravený pro ke globálnímu uznání této plodiny, jak říká generální tajemník pro Valné shromáždění?

Seznámení s Merlíkem čilským

Quinoa neboli Merlík čilský (Chenopodium quinoa) je rostlina původem z Jižní Ameriky, kde byla domestikována přibližně před 5000 lety. Podle tradice Inků by se její název dal přeložit jako “mateřské zrno“. Jedná se o bezlepkový celozrnný sacharid a protein – velkou předností je zde výskyt kompletního spektra 9 esenciálních aminokyselin, které lidské tělo potřebuje ke správnému fungování. Quinoa objevující se na talířích lidí po celém světě je vlastně semenem rostliny, proto se navzdory označení “celozrnná potravina“ ve skutečnosti vůbec nejedná o obilovinu, nýbrž o pseudoobilovinu. Jediný rozdíl mezi těmito pojmy je v tom, že obiloviny jsou získávány z trav, kdežto pseudoobiloviny z rostlin. Pro účely výživy se však stále využívá pojmu “celozrnná potravina“, aby nedocházelo ke zmatkům. Znovu připomínáme, že využití v gastronomii se u obou typů téměř shoduje.

Středem pozornosti se stala semena Quinoy

Merlík čilský je pěstován výhradně pro svá semena, která dosahují průměrné velikosti 2 mm. Nejčastěji se můžete setkat s bílými, černými nebo červenými odstíny, ale vzhledem ke 120 různým odrůdám quinoy není problém sehnat semena fialové, oranžové, hnědé či žluté barvy. Pokud se chystáte pomocí této plodiny nahradit například rýži, rozhodně sáhněte po bílé variantě, která je jí nejvíce podobná i chuťově. Co se týká hnědého a červeného typu quinoy, mají o něco sladší chuť. Doporučuje se před použitím semena propláchnout, abyste se zbavili nahořklé příchutě. Zajímavostí je, že po tom, co se stala quinoa populární po celém světě, její cena na trhu rapidně vzrostla a její pěstitelé dali přednost levnějším alternativám – momentálně tedy slouží spíše pro vývoz. Jak už tomu bývá, trendu se chytilo mnoho výrobců, kteří nyní nabízí nejen semena, ale také produkty z nich, jako jsou mouka, těstoviny, vločky, proteinový prášek apod.

Jaké má nutriční hodnoty?

Když se podíváte na obsah semen quinoy, asi se nebudete stačit divit, kolik užitečných látek se v nich nachází. Najdete zde bílkoviny, vlákninu, železo, měď, thiamin, vitamíny B a C, hořčík, mangan, kyselinu listovou a mnoho dalších. Navíc se jedná o stravu vhodnou pro celiaky, protože zde nenajdete ani stopové množství lepku. Rovněž diabetici mohou čerpat z výhod merlíku, a to hlavně díky nízkému glykemickému indexu. Za pozornost stojí brazilská studie z roku 2017, ve které vědci zjistili, že ve srovnání s ostatními obilovinami má quinoa více bílkovin, lepší rovnováhu aminokyselin a v neposlední řadě také větší podíl vlákniny, lipidů, železa nebo vitamínů B1, B2, B6, C nebo E. Níže jsou uvedené nutriční hodnoty na jeden šálek semen quinoa:

  • 222 kalorií
  • 39 g sacharidů
  • 8 g bílkovin
  • 6 g tuku
  • 5 g vlákniny
  • 1 g cukru

Zdravotní výhody quinoy

 

  • Prevence rakoviny – jedna porce quinoy obsahuje cca 15,5 % potřebné denní dávky vlákniny, což je ve srovnání s jinými celozrnnými potraviny o něco více. Vláknina je obecně skvělá coby prevence vzniku mnoha onemocnění, jako jsou některé typy rakoviny, zácpa nebo zvýšený cholesterol a vysoký krevní tlak. Právě úctyhodný podíl vlákniny je vhodný pro hubnutí, protože člověku dodává pocit plnosti.

  • Podpora správné funkce buněk – 118 mg hořčíku v jednom šálku quinoy zajišťuje správnou činnost enzymů a všeobecně buněk v lidském těle. Naopak nízké hladiny tohoto minerálu mohou vyvolat cukrovku 2. typu, kardiovaskulární onemocnění, migrénu či zvýšit riziko mozkové mrtvice. Konzumací semen merlíku čilského můžete předejít svalovým křečím, nespavosti, popřípadě úzkosti a nervozitě. Ano, tohle všechno je ovlivněno správnou hladinou hořčíku v organismu.

  • Ochrana buněk před oxidačním poškozením – nepřeberné množství látek obsažených v semenech quinoy čítá mimo jiné také několik typů antioxidantů. Předně vitamín E, který snižuje riziko koronárního onemocnění, několika druhů rakoviny anebo očních problémů. Nesmíme zapomenout na flavonoidy coby antioxidanty, zejména potom kvercetin a kaempferol. Vedle antioxidačních mají rovněž protizánětlivé, antivirové, protirakovinné a antidepresivní účinky.

  • Ideální jídlo nejen pro vegany – možná víte, že bílkoviny jsou z části tvořeny esenciálními aminokyselinami, které si bohužel naše tělo nedokáže samo produkovat. Quinoa obsahuje všech 9 těchto látek v ideálním poměru, což z ní dělá poměrně výjimečnou potravinu. Z toho mohou čerpat nejen vegetariáni a vegani, ale každý člověk bez rozdílu. Mimochodem – vysoký podíl bílkovin je důvodem, proč výrobci využívají semena merlíku pro výrobu proteinových doplňků stravy.

 

Všechny aspekty superpotraviny

Mohlo by se zdát, že quinoa nemá žádnou chybu, naopak jen spoustu pozitiv. Jediným potenciálním rizikem by mohla být vláknina, která ve velkém množství může trochu podráždit žaludek. Stejně jako v jiných případech i tady platí pravidlo – nic se nemá přehánět – proto by neměla quinoa nahrazovat většinu konzumované pestré stravy. Dlouhý seznam zdraví prospěšných látek nelze přehlížet, tudíž si tato vyhledávaná rostlina jistě zaslouží titul “superpotravina“. Ostatně samotný Národní úřad pro letectví a vesmír, zkráceně NASA, jej zahrnul mezi potraviny vhodné pro výživu kosmonautů, což jen potvrzuje její možnosti využití.