Studie na téma: Kustovnice čínská neboli goji

Na první pohled vás bobule goji uchvátí svou pestrou červenou barvou. Když ale zjistíte, co skrývají uvnitř, budete mít několikanásobně větší radost – kustovnice čínská totiž oplývá širokým spektrem zdraví prospěšných látek. Tradiční medicína využívá všech těchto výhod již několik století, přičemž s rostoucí popularitou zdravého životního stylu došlo přirozeně ke zvýšení zájmu o tuto rostlinu, jež bývá vedle některých dalších označována jako „superpotravina“. Mezi lidmi koluje mnoho informací o tom, proč je dobré konzumovat goji, ale jak se k tomu staví věda? V dnešním článku se podíváme na kustovnici optikou vědeckých pracovníků a pokusíme se odhalit významné, prokazatelné výhody, které nabízí.

Historie a využití rostliny

Rostlina jako taková nese název kustovnice čínská (Lycium chinense), ovšem pokud máte na mysli její plody – tj. bobule – používá se označení goji (godži). Ve skutečnosti lze tyto červené bobule získat také z druhé příbuzné rostliny, kustovnice cizí. Původní domovinou je Asie, kde se dodnes pěstuje nejčastěji i pro komerční účely. První zmínky o kustovnici pochází již ze 7. století, ovšem na západ pronikla až v poslední dekádě, a to zejména kvůli trendu zdravého stravování. Na východě jsou stále populární nejen plody, ale také semena, mladé výhonky či kořeny. Zajímavostí je, že patří do čeledi lilkovité, stejně jako je tomu v případě brambor, lilků, rajčat, paprik a dalších. Číňané z plodů goji tradičně vyrábí tinktury, vína, oleje, džusy, popřípadě je přidávají do polévek nebo z nich vaří čaj. Co se týká léčby, obyčejně bývají používány jako přísada do bylinných směsí (6–18 g), eventuálně jsou základní a jedinou složkou (15–30 g). V tamních končinách našla kustovnice využití při léčbě řady zdravotních problémů, ke kterým se dostaneme v další části.

Složení bobulí goji

Vyznačují se vynikajícím nutričním profilem, proto jsou lidmi často konzumovány coby zdroj makroživin. Konkrétně obsahují 46 % sacharidů, 16 % vlákniny, 13 % bílkovin a 1,5 % tuku. Když se podíváte na složení, tyto malé bobule jsou opravdový zázrak, jelikož zde najdete 18 typů aminokyselin (včetně všech esenciálních), antioxidanty, vitamín C, kartenoidy, 21 druhů minerálů a mnoho dalších prospěšných látek. Mezi některé významné řadíme například:

  • Minerály – železo, sodík, vápník, zinek

  • Vitamíny – A, C, B1, B2, B6, E

  • Aminokyseliny – arginin, kyselina asparagová, leucin, tryptofan

  • Kartenoidy – zeaxanthin, beta-karoten, kryptoxanthin a neoxanthin

  • Fenoly a flavonoidy – kyselina kávová, chlorogenová či p-kumarová

goji výhody

 

Zdravotní výhody kustovnice čínské


1. 
Udržuje zdraví vašich očí

Za schopnost zlepšovat zrak a předcházet problémům se zrakem vděčíme především kartenoidům – přesněji výše zmíněnému zeaxanthinu. Tato látka se nachází ve vaší sítnici, přičemž špatná strava či přirozené stárnutí má vliv na její pokles, který může způsobit poškození čočky nebo sítnice, v nejhorším případě slepotu. V roce 2011 vědci přišli se studií provedenou na 150 zúčastněných osobách užívajících goji po dobu 90 dnů. Výsledky hovoří o prokazatelně zvýšených hladinách antioxidantů v krvi, minimalizování rizika poškození sítnice a celkovém zlepšení zraku u starších účastníků.


2. Stimulace imunitního systému a prevence rakoviny

Říjen roku 2009 přinesl klinickou studii, v níž 60 účastníků po dobu 30 dnů konzumovalo 120 ml šťávy z goji. U testovaných došlo ke zvýšení hladiny lymfocytů a dalším látek hrajících důležitou roli v imunitním systému. Výsledkem tak byla nejen lepší imunitní odpověď organismu, ale osoby hlásily zlepšení celkového stavu, respektive cítily se všeobecně lépe. Fytochemikálie a antioxidanty obsažené v plodech kustovnice čínské disponují protirakovinnými, imunomodulačními a protinádorovými účinky. Mnohé výzkumy navíc potvrdily, že řada látek podporuje apoptózu (buněčnou smrt), či naopak zmírňuje proliferaci (nadměrné bujení) – což přímo nahrává už tak významné protirakovinné schopnosti.

kustovnice čínská neboli goji

Photo: Adobe Stock


3. Regulace hladiny cukru v krvi

Výhod goji by mohli využívat také pacienti s diabetem 2. typu, jelikož studie z léta roku 2015 přišla se závěrem, že konzumace plodů vedla ke snížení cukru v krvi a zvýšení citlivosti na inzulín. Aby toho nebylo málo, u pacientů byl zaznamenaný nárůst tzv. dobrého cholesterolu (HDL), což je spojováno s prevencí vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Během studie nebyly pozorovány žádné vedlejší účinky, tudíž by kustovnice čínská mohla nabídnout své výhody coby doplňkový lék pro diabetiky. Tato zjištění potvrdila tvrzení vědců, kteří podobnému typu testování podrobili hlodavce již dříve – výsledky byly téměř obdobné.


4. Zmírnění deprese, úzkosti a zlepšení spánku

Kombinace látek přítomných v plodech goji má vliv na více aspektů života, jak ukázala americká studie z roku 2008. Vědci rozdělili 34 účastníků na dvě skupiny – v první z nich osoby konzumovaly 120 ml džus z kustovnice čínské, ostatním bylo podáváno placebo. Ukázalo se, že goji významně ovlivnilo energetickou hladinu, atletický výkon, kvalitu spánku, pocity při probuzení, soustředění, duševního rozpoložení, pocit štěstí a spokojenosti. Rovněž bylo analyzováno snížení stresu a zlepšení gastrointestinálních funkcí. Účastníci, jimž bylo podáváno placebo, prakticky nepozorovali žádnou změnu. Vzhledem k tomu, že experiment trval pouhých 14 dní, jedná se o velmi účinnou metodu zlepšení celkové kvality života na mnoha úrovních.

Zajímavost: Věděli jste, že zmírnění úzkosti je jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé užívají CBD extrakty?


5. Seznam výhod pokračuje

Betakaroten, látka patřící do skupiny kartenoidů, kromě jiného udržuje zdraví pokožky, dokáže zmírnit její podráždění, chránit před slunečním zářením či zpomalovat účinky stárnutí. Také další antioxidanty na kůži vytvářejí ochranný filtr, který vás brání před UV zářením a kožními problémy obecně. Tradiční čínská medicína používá goji při léčbě onemocnění jater – dokonce jsou známy případy, kdy konzumace plodů omezila šíření poškození způsobeného užíváním alkoholu. Kustovnici bývá přičítáno mnoho dalších výhod jako zlepšení neurologického výkonu, snížení hladiny špatného cholesterolu, zpomalení projevů stárnutí apod.

Shrnutí a užitečné rady

Stejně jako v případě ostatních bobulovitých plodů, také goji má silné antioxidační účinky, díky kterým zmírňuje působení oxidačního stresu. Ve spojení s dalšími užitečnými látkami nabízí široké spektrum využití při léčbě mnoha zdravotních problémů, případně může být užíván coby prevence jejich vzniku. Klinické studie potvrzují její účinnost v mnoha aspektech, přičemž neoficiální zprávy pravidelných uživatelů tuto oblast působení ještě rozšiřují. Ačkoliv jsou plody goji považovány za bezpečné, mohou interagovat s některými typy farmaceutik. Na pozoru by se měli mít hlavně pacienti užívající léky na ředění krve, snížení krevního tlaku nebo diabetes. Máte-li obavy z toho, že by pro vás goji mohlo představovat potenciální nebezpečí, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře. Pro většinu lidí je však naprosto bezpečným zdrojem prospěšných látek, pokud je konzumováno v doporučeném množství.

 

Udržujte vaše tělo v rovnováze s CBD olejem Fitcann: FITCANN CBD 6% DROPS 10ml

Fitcann_R_Logotype_Black