Vitamíny: Jsou lepší přírodní nebo syntetické?

Člověk potřebuje vitamíny k tomu, aby jeho tělo správně fungovalo, ale ne každý si v dnešní uspěchané době najde dostatek času pro jejich plnohodnotný příjem ze stravy. Jako alternativa se tak nabízí syntetické vitamíny ve formě tablet či kapslí, které mohou sloužit coby náhrada jejich přirozené formy. Mohou být syntetické vitamíny zaměněny za přírodní, aniž by došlo ke ztrátě jejich účinnosti? Co se stane, když se snažíme doplňkem stravy nahradit jejich nedostatečný příjem? Odpůrci syntetických vitamínů hovoří o chytrém marketingovém tahu, jeho příznivci naopak o adekvátní náhradě.

Moderní přístup k potravinám

Ve společnosti se v posledních několika letech odehrávají poměrně velké změny, co se týká stravování. Na povrch vyplouvají informace o škodlivosti řady látek používaných při výrobě potravin a díky globálnímu propojení se šíří doslova lusknutím prstů. Na to navazuje trend zdravého životního stylu, do kterého spadá samozřejmě také konzumace zdraví prospěšných potravin. Zdá se to celkem jednoduché – když není po ruce přirozený zdroj vitamínů, stačí sáhnout po krabičce s tabletami. Začnete-li pátrat, zda je obsahem těchto doplňků stravy skutečně takové množství účinných vitamínů, jako uvádí výrobce na obalu, často narazíte na problém. Jestli existují přípravky, které jsou opravdu nedostatečně testované pro svůj skutečný obsah, pak jsou to právě vitamínové doplňky.

Přírodní vs. syntetické

Přírodními vitamíny jsou myšleny vitamíny na bázi potravin. Hned na začátku musíme poukázat na synergii, která vzniká mezi všemi látkami přítomnými v ovoci, zelenině, obilovinách a dalších potravinách. Podobně jako můžeme sledovat například u konopí tzv. doprovodný efekt, kdy se kanabinoidy navzájem doplňují – celek je více než každá jednotlivá část. Vedle vitamínů zde můžeme nalézt také fytochemikálie a makronutrienty zajišťující vstřebávání látek. Například v revizní studii z roku 2004 autoři naznačují, že fytochemikálie v jablkách několikanásobně zvyšují jejich antioxidační vlastnosti a účinnost vitamínu C. Zajímavým fenoménem je rovněž biologická dostupnost, tj. schopnost látky působit na organismus. Některé vitamíny jsou lépe vstřebatelné pouze v přirozené formě, nikoliv syntetické (např. vitamín E nebo K).

Syntetické vitamíny jsou naproti tomu vytvořeny uměle, tedy v laboratorních či průmyslových podmínkách. Většina doplňků na trhu byla vyrobena za použití syntetických vitamínů s podobným chemickým vzorcem, přičemž ve skutečnosti bývají smíchány s některými dalšími minerály, které jsou nakonec z těla vylučovány. Otázkou tedy zůstává, kolik konkrétních vitamínů z doplňku stravy vlastně využijeme. Pokud není na obalu daného produktu napsané „100 % přírodní“ nebo „100 % živočišné“, jedná se o syntetické vitamíny.

Specialista na výživu, Michael Karlfeldt, ND, Ph.D., říká:

„Většina vitamínových doplňků prodávaných v maloobchodních prodejnách je vyrobena ze syntetických chemikálií, jako je uhelný dehet, což jsou ropné deriváty. Rozhodně je nedoporučuji, protože ve skutečnosti mohou způsobit více škody než užitku.“

Syntetické se přírodním nevyrovnají

Krásným příkladem srovnání přírodního a syntetického vitamínu je kyselina askorbová neboli uměle vytvořený vitamín C. Přestože v chemické struktuře prakticky nenajdete rozdíl, kyselina askorbová není doplněna o další přirozené látky, které zvyšují jednak její účinek, jednak vstřebatelnost. Jinými slovy – nelze očekávat stejný účinek jako u přírodního vitamínu C. Ke stejnému závěru došli také autoři studie z roku 1998, která byla publikována v časopise The American Journal of Clinical Nutrition. Zjištěním bylo, že přírodní vitamín E poskytl dvojnásobný účinek ve srovnání s jeho syntetickým ekvivalentem. Studie na téma prospěšnosti syntetických vitamínů jsou velkým otazníkem, protože se setkáte s nepřeberným množstvím snad všech možných výsledků – od zdraví prospěšných přes neutrální až po zdraví škodlivé. Účinnost uměle vytvořených vitamínů tak nadále zůstává velkou záhadou, ale je nadmíru jisté, že nikdy nemůžete dosáhnout takového účinku, jaký nabízí přírodní vitamíny v potravinách.

Kdy mohou syntetické vitamíny pomoci?

Výše uvedené informace svědčí o tom, že přírodní vitamíny jsou účinnější než syntetické, ale rozhodně netvrdíme, abyste okamžitě vyhodili všechny krabičky s doplňky stravy. Vitamín D v syntetické formě mohou ocenit starší lidé, vegani, vegetariáni nebo těhotné a kojící ženy. Lidé v pokročilém věku či příznivci bezmasé stravy rovněž uvítají vitamín B12, který jim může scházet. Sečteno a podtrženo – snažte se přijímat stravu, nejlépe neupravenou, bohatou na přírodní vitamíny a minerály. Pokud z jakéhokoliv důvodu nemůžete konzumovat tento typ potravin, můžete využít doplněk stravy s obsahem syntetických vitamínů. Nikdy by však neměl nahrazovat přirozenou stravu.